***       Водещите новини       на 6 септември      На

...
   ***   
   Водещите новини   
   на 6 септември   
 
На
Коментари Харесай

Водещите новини! 138 години от Съединението! Четвърта жертва на пороя в Царево; Турция и Гърция също са покосени от наводнения


   ***   

   Водещите новини   
   на 6 септември   

 

На 6-ти септември честваме 138 години от Съединението на България. През есента на 1885 година България пази правото си да върне в границите си земята, която й принадлежи.

Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и сполучливата му отбрана българите реализират първия стадий от националното си обединяване и проверката на Берлинския контракт.

Берлинският конгрес от 1878 година разделя България на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към сливане с освободените българи.

През 1880 година е основан Българският скришен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято съществена задача е да реализира обединяването на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите " Съединение ".

През февруари 1885 година отпред на БТРЦК застава Захари Стоянов, който поддържа концепцията Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този миг е решаваща, тъй като в случай че той, в качеството си на предан васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението, макар мощната национална воля, начинанието е било обречено на крах.

На 6 септември 1885 година в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е регионалният шеф на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич.

Създадено е краткотрайно държавно управление отпред с доктор Георги Странски, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България.

***

***

„ Съединението е празник, с който всички можем да се гордеем. Съединението е знак на това, от какво има потребност българското общество, с цел да се развива. Най-големите победи могат да бъдат реализирани и по кротичък метод. Да се борим дружно, да имаме обща цел и спокойно да следваме целите си. Да гледаме нашите идеали, нашите ползи и да не се подчиняваме на непознатите ".

Това сподели министър председателят на България Николай Денков на церемонията.

„ Доскорошната освободителка на България се трансформира в най-големия съперник на Съединението ", счита още той.

И добави: „ Когато желаеме да се обединим, би трябвало ясно да дефинираме задачите, които ни водят напред към бъдещето ".

***

Катер на Гранична полиция е извадил тялото на четвъртата жертва на наводненията в Царево. То е на жена, заяви БНР, базирайки се на информация от шефа на ОДМВР-Бургас комисар Емил Павлов и Кризисния щаб в Царево. 

През целия ден с дрон и катер продължи издирването на дъщерята на починалата арбитър Мария Москова. По-рано през днешния ден тялото на Москова бе намерено в морето до пристанището на Царево.

***

***

С обява във Facebook, съпроводена от фотография по какъв начин пуши пура, Васил Божков разгласи, че си е вкъщи.

„ Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за поддръжката ", написа Божков.

***

Петима души са в неопределеност след проливните дъждове в Турция през последното денонощие. Сред най-засегнатите е Истанбул.

Един човек е умрял, стотици коли в турския мегаполис се оказаха под вода, а пътищата бяха блокирани. Метростанциите са наводнени.

***

Бедствено състояние поради дъждовното време е оповестено и в Гърция. Вече две денонощия не престават изобилните превалявания. В Халкидики търсят четирима души. 

***

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде изненадващо на публично посещаване в Киев в израз на поддръжка за Украйна на фона на контранастъплението ѝ против съветските сили, навлязло в четвъртия си месец с реализирани дотук единствено минимални триумфи, съобщи Ройтерс.

***

Съединените щати направиха сполучлив опит с междуконтинентална балистична ракета през днешния ден, съобщи Франс прес, като се базира на командването на американските военновъздушни сили.

***

Руската частна военна компания " Вагнер " ще бъде оповестена за терористична организация от английското държавно управление, заяви Би Би Си, като се базира на план на документ в този смисъл.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР